Thema('s) "Regeling en zintuigen"

 

 

 

 

Tijdens deze les ga je met behulp van het internet enkele opdrachten maken. Bij sommige opdrachten staan

"links / verwijzingen" vermeld, die je kunnen helpen met het beantwoorden van de vragen. De links worden geopend in de vensters ernaast. De opdrachten maak je in tweetallen. Het is de bedoeling dat je alleen gebruik maakt van het internet en dus niet van het lesboek. Schrijf je antwoorden in je schrift Succes!!!

 

Opdracht 1a:

Hieronder zie je een tekening van een

zenuwcel.

Noteer in je schrift de namen van de drie

onderdelen. Gebruik "google" afbeeldingen.

                                                                 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opdracht 1b:

In welk onderdeel van de zenuwcel bevindt zich het DNA?

Opdracht 1c:

Bekijk de afbeelding van de zenuwcel uit opdracht 1a. Deze zenuwcel geeft een signaal door aan een spier om te gaan bewegen. In welke richting zal een impuls door deze zenuwcel lopen? Van boven naar beneden of van beneden naar boven?

 

 

Opdracht 2:

 

Er zijn drie soorten zenuwcellen: 1.schakelcellen, 2.bewegingszenuwcellen (motorische) en 3.gevoelszenuwcellen (sensorische). Bekijk de "animatie" hieronder en klik in deze afbeelding op "bouw zenuwcellen", voor een overzicht van de drie soorten. Beantwoord de volgende vragen met juist of onjuist.

1. impulsen gaan als eerste door gevoelszenuwcellen, dan door bewegingszenuwcellen en als laatste door schakelcellen: 

2. er bevinden zich schakelcellen in de hersenen:

3. een oogzenuw is een voorbeeld van een gevoelszenuwcel/sensorische zenuwcel: 

4. de uitlopers van schakelcellen kunnen zich bevinden in je been: 

 

 Animatie

 

 

Opdracht 3a:

 

Bij veel bewegingen (zoals het oppakken van een pen) volgen de impulsen de volgende route:

1.zintuigcel (b.v.oogzenuw)-->2.hersenen (verwerking)-->3.spierbeweging.

Er zijn ook lichaamsbewegingen die je doet zonder er bij na te denken, zoals: ademen, knipperen met de ogen, kippevel, etc. Dit worden reflexen genoemd.Bekijk de animatie hieronder en lees de tekst. Wat is een reflex?

 

 Animatie

 

 

 

Opdracht 3b:

 

Gebruik dezelfde link als bij opdracht 3a. Klik vervolgens 5 maal op (midden in beeld), zodat de volgende afbeelding in beeld is te zien:

 

 

 

Bekijk deze afbeelding eerst goed en klik dan nogmaals op . Bekijk hoe het zenuwsignaal loopt. Wat is het verschil tussen deze beweging (=reflex) en een bewuste beweging, zoals het oppakken van een pen?

 

 

Opdracht 4a:

 

In je lichaam komen vele zintuigen voor. Een zintuig is een orgaan dat reageert op prikkels uit het milieu. Enkele zintuigorganen zijn: de ogen, de neus, de oren en de huid.

De laatste (de huid dus) bestaat uit verschillende zintuigen. Bekijk de animatie hieronder van de opbouw van de huid. Ga nu in deze afbeelding met de muis over de rondjes

1 t/m 16 heen en lees hoe elk onderdeel heet en wat het voor functie heeft. Welke soorten zintuigjes liggen er zoal in de huid?

 

 Animatie

 

 

Opdracht 4b:

 

De huis bestaat uit drie hoofdonderdelen:

de opperhuid, de lederhuid en het

onderhuidsbindweefsel. Bekijk nogmaals

de afbeelding hiernaast. Welk(e) van deze

drie hoofdonderdelen bevat(ten) zintuigcellen?

 

 

Opdracht 4c:

 

Hoe heet het gedeelte van de opperhuid,

dat bestaat uit afgestorven cellen?

(gebruik wederom de afbeelding hiernaast)

 

Opdracht 4d:

 

Welk onderdeel van de huid zorgt voor de

regeling van de lichaamstemperatuur?

Beschrijf hoe dit in z'n werk gaat.

 

 

Opdracht 5a:

 

Een ander zintuig van het menselijk lichaam is het oor. In het filmpje hieronder kun je zien hoe het oor is opgebouwd. Wat zijn de namen van de drie gehoorbeentjes?

 

 

Opdracht 5b:

 

Welk gedeelte van het oor (het uitwendige oor, het middenoor, het binnenoor) bevat het daadwerkelijke gehoorzintuig? Maak gebruik van het filmpje hierboven

 

Hoe heet het orgaantje, waarin dit gehoorzintuig zich bevindt?

 

In welk gedeelte (uitwendige oor, midden oor, of binnen oor) bevindt zich de gehoorgang?

 

En in welk gedeelte bevindt zich het trommelvlies?

 

 

Opdracht 6a:

 

Door middel van onze ogen kunnen wij zien. Bekijk de onderdelen van het oog in de animatie hieronder en lees de tekst. Door welk onderdeel van het oog valt als eerste het licht? Wat is de functie van dit onderdeel?

 

 Animatie

 

 

Opdracht 6b:

Zie de tekst hieronder. Is de pupil een vlekje in je oog? Zo niet, wat is het dan wel?

 

Opdracht 6c:

Lees onderstaande tekst. Met welk gedeelte van je netvlies kun je zeer goed zien?

 

Opdracht 6d:

En met welk gedeelte van je netvlies zie je niets? Wat is de reden hiervoor?

 

 

 

Opdracht 6e:

Hoe heet het proces (zie animatie hieronder), waarbij de natuurlijke lens van vorm kan veranderen? (is nodig voor het scherp zien van voorwerpen)

 

 Animatie

 

Opdracht 6f:

Om met je ogen, een bepaald voorwerp dat steeds dichter bijkomt, scherp te kunnen zien, is het nodig dat de natuurlijke lens zich aanpast.

Bekijk maar eens het filmpje, die hierboven afgebeeld wordt. Hoe wordt het voorwerp dat je ziet op het netvlies weergegeven?

 

Welk orgaan corrigeert dit weergegeven beeld?

 

 

Opdracht 6g:

Bekijk de volgende animatie. Lees de tekst en blader door deze site heen met . Wat gebeurt er met de pupil als je van een lichte ruimte naar een donkere ruimte gaat?

 

 Animatie

 

Opdracht 6h:

Bij het uitlaten van de hond, gooit Emily een stok weg. Wordt vanaf het moment van weggooien van de stok haar lens boller of platter?

 

Opdracht 6i:

Hiernaast zie je een foto van de ogen van een kat. Was deze kat op het moment van de foto in een lichte of in een donkere ruimte?

 

 

Opdracht 6j:

Verziendheid: bij verziendheid is het zich in de verte scherp, dichterbij wordt het minder scherp. De lichtstralen van dichtbij komen achter het netvlies samen i.p.v. op het netvlies. Hierdoor is het beeld onscherp. Met plus of bolle brillenglazen kan verziendheid gecorrigeerd worden. Het samenkomen van de lichtbundels wordt verplaatst naar voren, tot op het netvlies. Het beeld wordt weer scherp.

 

Bij bijziendheid ziet u dichtbij scherp, maar in de verte wazig. Dit komt doordat de lichtbundels vóór het netvlies samenkomen, in plaats van óp het netvlies. Er ontstaat een onscherp beeld. Met “min” of holle glazen kan bijziendheid gecorrigeerd worden.

 

 

       

 

Een goed werkend oog                                                            Verziendheid                        Bijziendheid

 

 

Een man merkt tijdens het lezen van een boek, dat hoe verder hij het boek bij zijn ogen vandaan houdt, hoe beter hij het kan lezen. Kan deze man last hebben van bijziendheid of van verziendheid?

 

Een vrouw krijgt van de opticien een bril met bolle glazen. Is zij verziend of bijziend? De bril dient als extra hulpmiddel, omdat een bepaald onderdeel van het oog niet goed werkt. Hoe heet dit onderdeel van het oog? Wat is er aan de hand met dit onderdeel?

 

 

EINDE!