Internetles: Schimmels en bacteriën: nuttig en soms schadelijk (K5)

 

1. Hieronder zie je een voedselweb. Als planten of dieren doodgaan worden ze verteerd door reducenten. Welke twee typen organismen behoren tot deze reducenten?

2. Wat gaat er mis als deze reducenten zouden ontbreken in een kringloop van stoffen?

3. Een voedselketen begint altijd met een plant. Wat is de reden hiervoor?

4. Welke plantensoort wordt afgebeeld in het voedselweb hieronder?

5. Er zijn stoffen die biologisch afbreekbaar zijn en stoffen die niet biologisch afbreekbaar zijn. Stoffen die biologisch afbreekbaar zijn, zijn stoffen die kunnen worden verteerd door reducenten. Hieronder zie je enkele stoffen staan. Vermeld op je antwoordvel of ze wel- of niet-biologisch afbreekbaar zijn.

A. hout;     B. plastic     C. colablikje;    D. afgevallen bladeren;    E. wol;    F. glas;    G. baksteen;    H. broodresten;    I. papier

6a.Bekijk het filmpje hieronder. Wat is een infectie?

6b.Wat zijn de twee voornaamste ziekteverwekkers?

6c.Hoe plant een virus zich in het menselijk lichaam voort?

6d.Noem twee barrières die micro-organismen moeten nemen om bij een mens binnen te komen?

6e.Wat houdt het woord "incubatietijd" in?

6f.Wat betekent het begrip "immuniteit"?

6g.Waartegen helpt een antibioticum precies?

6h.Wat is het nut van vaccineren?

7a.Bekijk het filmpje van de groei van een paddestoel. In welk seizoen gaat de paddestoel boven de grond groeien?

7b.In het filmpje zijn bruine bolletjes te zien. Wat zou de naam kunnen zijn van deze bolletjes?

7c.Wat is het nut van deze bolletjes?

8a.Klik op het woord "bacterie" in de site hieronder. Klik naast het woord "bacterie-infectie" op 'play' en bekijk de animatie. Op welke manier planten bacteriën zich voort.

8b.Wat is het vervelende aan deze manier van voortplanten voor bijvoorbeeld een mens?

9. Schuif hieronder de conserveermethoden van de rechterkant naar de omschrijvingen aan de linkerkant. Wat is je score?

Klik hier

10.Zoek via google op wat het begrip "biotechnologie" betekent.

11.Waarom is het zo belangrijk dat je, na het snijden van rauw kippenvlees, je handen goed met zeep wast? (gebruik google)

12. Zoek via google op wat het woord "kruisbesmetting" inhoudt?

13.Wat betekent de afkorting TBC en wat houdt deze ziekte in? Hoe wordt deze ziekte overgebracht op een ander? (gebruik google)